Friday, November 27, 2009

Piparkoogid

Mul on see retsept kirjutatud ühele paberitükile, mida ma ei leia ja salvestunud sellesse arvutisse, kuhu ma hetkel ligi ei saa. Vähemasti. Võib-olla kuhugi veel. Aga ikka pidin jälle ema käest retsepti üle küsima. Salvestan ta nüüd siia ka.

300 g suhkrut
¾ kl vett
150 g margariini
1 tl peent nelki
1 tl kaneeli
½ tl ingverit
½ tl kardemoni
1 tl kollast sidrunikoort
1 muna
1 spl hapukoort
1 tl söögisoodat
1 tl äädikat
425-500 g jahu (see käib küll natuke tunde järgi ja oleneb sellest, kui ära siirup kees, liiga paksu ei tasu teha, siis tuleb tuim).

· 200 g suhkrut pruunista täiesti kuiva poti põhjas;
· vala peale keev vesi, keeda, kuni tükid kaovad (alati ei kaogi, las mõni väike tükk jääb, ka puulusika külge jääb ikka);
· lisa 100 g suhkrut, see annab krõbedust, kui kogu suhkrut ära ei keeda;
· võta tulelt ja klopi juurde külm margariin tükkidena;
· lisa maitseained;
· lisa muna;
· lisa hapukoor;
· lisa äädikas
· lisa soodaga segatud jahu.

Tainas pane küpsetuspaberi peale ja moodusta selline pätsike, nagu poeski müüa on, aga võib ka kausiga külmkappi panna.

Tainas las seisab 2-3 päeva külmkapis, kui enam aega ei ole, siis vähemalt 2-3 tundi, et täiesti jahtuks.

Kui nende mõne päevaga tainast lihtsalt ära ei ole söödud (oht on tõsine, sest maitseb hea), siis asu küpsetama.

Kui piparkookide tegemiseks läheb ja tainas kipub liialt laua külge jääma, siis tasub veidi jahu veel sisse sõtkuda.

No comments:

Post a Comment